Bel voor vragen: 058 - 30 10 000

Breinaalden kopen

Als je gaat breien heb je natuurlijk breinaalden nodig. Breinaalden zijn in allerlei soorten en maten te koop. Wereldwol verkoopt alleen rondbreinaalden omdat rondbreinaalden multifunctioneel zijn in het gebruik. Je kunt ermee in het rond breien maar ook "heen-en weer". Bovendien kun je een breiwerk op een rondbreinaald gemakkelijk meenemen. Rondbreinaalden zijn er vanaf 1,5 mm dik  tot wel 10 mm. Het breien op een rondbreinaald is vaak even wennen maar de meeste mensen willen daarna niet meer anders.

Bij het kopen van rondbreinaalden moet je op 3 dingen letten:

  1. materiaal
  2. punten
  3. kabels
  4. welke lengte?

materiaal 

Het materiaal waarvan de breinaalden gemaakt zijn is belangrijk. Hout en bamboe zijn natuurlijke materialen en voelen "warm" aan. Metaal is wat kouder. De breinaalden van Addi zijn van vernikkeld metaal  en super glad (vanaf heden is Addi overgestapt op nikkelvrije coating maar het duurt nog geruime tijd voordat alle Addi rondbreinaalden vervangen zijn.  Chiaogoo en HiyaHiya gebruiken roestvrijstaal voor hun breinaalden. Dit zijn heel fijne breinaalden met een geborsteld oppervlak waardoor ze niet zo glibberig zijn als de Addi vernikkelde naalden. Wereldwol verkoop geen vaste rondbreinaalden van hout of bamboe. Wil jij graag met bamboe of hout breien? Kies dan voor een verwisselbare rondbreinaalden set . 

punten

Als je een kantpatroon gaat breien met veel 'lastige" steken dan wil je graag breinaalden met scherpe (lace) punten. Ook sokkenbreiers houden van scherpe punten. Als je met wat dikker garen een trui gaat breien in tricotsteek dan wil je liever een wat stompere naald en een lekker gladde naald. Zo maakt het dus nogal uit WAT je gaat breien en met welke WOL/garen.

kabels

De meeste kabels zijn gemaakt van nylon. Dat is een lekker flexibel materiaal waar je fijn mee beien kunt. Het heeft echter een nadeel: er kunnen "knikken" in ontstaan. Chiaogoo heeft als enige fabrikant kabels van "non-memory" steel. Deze knikken absoluut niet. Een nadeel (of voordeel) is dat deze kabels stugger zijn dan de nylon kabels.

lengte

Als je heen en weer gaat breien is de ideale lengte afhankelijk van jouw patroon. Bij lace sjaals worden vaak heel veel steken gemeerderd. Soms wel tot 500+ steken per toer.  Dan is het prettig als je wat ruimte hebt op je naald. Voor lace sjaals is 100 cm vaak voldoende lengte.

Als je in het rond gaat breien is de ideale lengte ook afhankelijk van het patroon. Een vuistregel is dat de rondbreinaald korter moet zijn dan de uiteindelijke omvang van je breiwerk (bv, als een col 65 cm in het rond wordt, kies je een 40 cm breinaald). Je kunt er ook voor kiezen om met de Magic Loop techniek in het rond te gaan breien. Dan heb je een lange rondbreinaald nodig.

We hebben ook hele mooie korte rondbreinaalden van 20 tm 25 cm in het assortiment. Daarmee kun je heel goed sokken in het rond breien zonder magic loop!

9.3 out of 10 based on 786 ratings.