In diverse breipatronen wordt gebruik gemaakt van verkorte toeren om een werkstuk te vormen.

In sokkenpatronen komt dat nogal eens voor om een hiel te breien. In truien kun je het gebruiken. En ook in patronen om een sjaal te breien zie je soms verkorte toeren.

De Annis shawl bijvoorbeeld en ook Marin van Ysolda worden met verkorte toeren gebreid.

[caption id="" align="alignnone" width="360"]annis shawl short rows Annis shawl met verkorte toeren[/caption]

 

[caption id="" align="alignnone" width="384"]marin shawl verkorte toeren Marin by Ysolda[/caption]

Wat zijn verkorte toeren?

Verkorte toeren oftewel Short Rows worden gebruikt om een ronding in een breiwerk te maken

[caption id="attachment_106" align="alignnone" width="300"]verkorte toeren breien ronding door verkorte toeren[/caption]

Hoe brei ik short rows?

[caption id="attachment_105" align="alignnone" width="300"]short row short row workshop[/caption]

Bij short rows brei je niet alle steken van de naald maar je breit totdat er nog enkele steken op je linker naald staan. In het patroon zal staan: brei tot x aantal steken voor het eind en draai het werk (in het Engels: Wrap and Turn, W&T). Aan de andere kant doe je precies hetzelfde en je draait je werk weer. Wrap en Turn heet dat in het Engels. Een Wrap is een omslag, die maak je om te voorkomen dat er een gaatje ontstaat.

Aan de goede kant : Brei tot aan het punt waarop je moet gaan draaien, breng de draad naar voren, haal de steek af alsof je recht zou breien, breng de draad terug naar achter, keer het werk. Je heb nu de averechte kant voor je. Haal nu de eerste steek averecht af. Je ziet nu dat deze steek een soort lusje of sjaaltje om haar nek heeft. Brei averecht tot aan het punt waar je weer moet draaien.

Aan de verkeerde kant: Brei averecht tot aan het punt waarop je moet draaien. Breng de

 

Ga zo door totdat je voldoende short rows hebt. Eindig met een averechte toer. Brei nu aan de goede kant van het werk alle steken die je op je naald hebt staan. Als je een steek tegenkomt met eenlusje /sjaaltje om dan brei je deze als volgt: pak met de punt van je rechter naald de lus op en haal deze helemaal over de steek op je linker naald heen. Brei de steek en de lus die je net erover heen hebt gehaald recht samen DOOR DE ACHTERLUS.

De averechte steken met een lusje/sjaaltje brei je als volgt: pak met de punt van je rechternaald de lus op en haal deze over de steek heen. Brei de lus en de steek averecht samen.

In de Craftsy Class leer je 4 verschillende methoden voor short rows. De een wat gemakkelijker dan de ander maar allemaal heel bruikbaar.

Video's

Op de website van Craftsy.com vind je een GRATIS workshop Short Rows. Deze workshop behandelt in 4 lessen diverse methoden om de short rows zo mooi mogelijk te breien. De docente Carol Feller laat ook een aantal toepassingen zien. Een aanrader.

Ik heb zelf deze workshop ook gevolgd. Het resultaat van mijn inspanningen kun je op mijn oude blog lezen.