Verwisselbare breinaalden set kopen

Waar moet je op letten? Wat zijn de verschillen en voor en nadelen van de sets?

Bij Wereldwol vind je rondbreinaalden sets van Addi, Chiaogoo en HiyaHiya

1 Naaldpunten

scherp of standaard

Naast de "gewone" standaard rondbreinaalden zijn er de laatste jaren ook lace breinaalden op de markt gekomen Deze zijn in eerste instantie speciaal voor kantbreien ontwikkeld. De standaard breinaalden waren voor veel breisters niet scherp genoeg om de moeilijke steken (3 recht samen breien bv) te breien.

Natuurlijk worden de lace breinaalden inmiddels ook gebruikt voor allerlei ander breiwerk. Ook voor sokken breien zijn ze heel geschikt. Als je een verwisselbare breinaalden set gaat kopen moet je je afvragen of je liever met een scherpe of standaard punt breit.

Alleen de Addi basis set heeft standaard naaldpunten. De Chiaogoo Red Lace sets zijn scherp en de HiyaHiya SHARP sets zijn (denk ik) nog iets scherper.

welk materiaal

Al onze sets hebben naaldpunten van metaal. Metaal is lichtgewicht en breekt of buigt niet snel. Metaal is gladder dan hout en bamboe maar voelt vaak iets kouder aan.

Addi heeft vernikkelde naalden, dit geeft een glad oppervlak waar de steken als vanzelf overheen glijden. Als je snel breit is dat een groot voordeel. Voor sommige werkstukken of materiaal kan dit te glad zijn: je hebt het gevoel dat de steken van de naalden af glibberen.

Chiaogoo en HiyaHiya maken breinaalden van geborsteld RVS. Voor mensen met een nikkelallergie is dit een uitkomst alhoewel 100% garantie op allergievrij breien niet gegeven kan worden. Het oppervlak van deze naalden is ook glad maar niet glibberig. Je breit nog steeds snel maar hebt misschien iets meer controle.

Het lijken details maar als je veel breit kan het net het verschil maken voor jou.

welke lengte

standaard lengte: de standaard lengte voor naaldpunten is 12-13 cm. De vaste rondbreinaalden hebben ook deze lengte.

korte naaldpunten 10-11 cm: Voor sommige projecten zoals mutsen, mouwen, boorden en alle andere werkstukken waarbij je in kleine rondes breit kan een kortere naald handig zijn. Vaste rondbreinaalden van 20, 30 en 40 cm hebben ook kortere punten. Sommige mensen vinden kortere naalden prettiger in de hand liggen.

2 Kabels

materiaal

Kabels van rondbreinaalden zijn vaak gemaakt van kunststof (Addi en HiyaHiya). Het voordeel van kunststof is dat de kabels flexibel zijn. Er zijn hierin ook verschillen tussen de merken: de Addi kabels zijn iets stugger dan de HiyaHiya.

Voordeel van nylon: flexibel en buigzaam, Nadeel: kabels kunnen knikken en soms krullen ze tijden het breien.

De meest stevige kabels zijn van Chiaogoo. Deze worden gemaakt van zogeheten “non-memory” staal en zijn gecoat met rood nylon. Deze draden zijn stug en buigen weer terug zonder een knik achter te laten.

Voordeel: knikken en krullen niet. Nadeel: niet flexibel en dus minder geschikt voor bv magic loop.

koppelstukje

Kabels worden door middel van een koppelstukje op de naalden bevestigd. Bij Addi is dat met een bajonet sluiting: indrukken en draaien. Addi heeft hetzelfde koppelstuk voor alle maten breinaalden. Hierdoor is de overgang van dikke naalden naar de kabel wel wat groot wat tijdens het breien weleens lastig is.

Chiaogoo en HiyaHiya hebben een schroefsluiting: je schroeft de kabels op de naalden. Je geeft de Chiaogoo naalden een extra slag met het bijgeleverde pennetje en de HiyaHiya naalden hou je vast met de rubberen grips voor extra grip.

extra’s:

Hiya Hiya kabels hebben een “swivel”mechanisme. Dit houdt in dat de kabel kan draaien ten opzichte van de naald. Er zit een kogelmechaniek in de kabel waardoor deze draait. Voordeel is dat de kabel niet kan omkrullen terwijl je breit.

Chiaogoo heeft Spin kabels met hetzelfde“swivel" mechanisme om je set mee uit te breiden. Deze kabels zitten niet standaard in de sets.

Chiaogoo naalden hebben een gaatje in het koppelstukje waardoor je een extra draad mee kunt laten lopen als “life line”. De Addi SOS kabels werken ook volgens dat principe. 

Chiaogoo en HiyaHiya hebben twee maten koppelstukken: small en large. Small koppelstukken passen op naaldpunten tot en met 5 mm. Large koppelstukken passen op naalden vanaf 5,5 mm.

Beide hebben gladde overgangen en als je ze goed aandraait gaan de naalden niet los tijdens het breien. 

3 Uitbreidingsmogelijkheden

Voor alle sets zijn en losse naalden en kabels te koop. De losse naalden van Addi beginnen bij 3,5 mm. Addi kent alleen hele en halve maten en 3.75 mm.

De losse naalden van  HiyaHiya en Chiaogoo beginnen bij 2,75 mm hebben ook enkele kwart maten: 2.75 mm, 3.25, 3.75 mm. HiyaHiya biedt de mogelijkheid om de punten te verlengen met een verlengstukje. Zo kun je met langere naalden breien of je naaldpunten gebruiken als rechte breipennen. De Ultimate Set van HiyaHiya biedt deze uitbreiding.

 

Niet alle onderdelen zijn in voorraad bij Wereldwol maar kunnen besteld worden.

 

En dan komt het erop aan: wat vind je zelf prettig? Met welke maat brei je het meest? Heb je wel een complete set nodig of kom je met een kleine set ook een heel eind?

De Addi basis set is een fantastische "all round set": veel kwalitatief goede breinaalden voor relatief weinig geld.

De Chiaogoo en Hiya Hiya sets zijn duurder maar er zijn veel meer mogelijkheden om je set uit te breien.

 

Ben je er nog niet uit? Soms is het gewoon een kwestie van proberen. je kunt beginnen met een losse naaldpunt en een losse kabel. bevalt het dan kun je altijd nog de set aanschaffen.

Ook kun je natuurlijk zelf een set samenstellen uit alle losse naaldpunten en kabels.

 

En je mag me altijd bellen of mailen voor advies!