Wat is een ultra fine lace blocking set?

ultrafine blocking wires

De ultra fine lace blocking wires zijn speciaal bedoeld voor het blocken/opspannen van ronde en/of half ronde kantsjaals gebreid met lace breigaren. Ook rechte sjaals met  geschulpte randen kun je hier heel goed mee opspannen. Omdat de pennen heel dun zijn kun je ze goed gebruiken voor kantsjaals die gebreid zijn van dunne tot zeer dunne garens (cobweb, lace en fingering gewicht). Waar je met andere dikkere blocking pennen moet uitkijken om het materiaal niet te beschadigen is dat met deze set geen enkel probleem. De pennen zijn gemaakt van super flexibel roestvrij materiaal dat terugbuigt na gebruik. Zelfs een zeer geschulpte rand kan hiermee geblokt worden zonder dat de pennen beschadigen of verbuigen! Ook wat dikkere materialen kun je met deze dunne pennen blocken maar bedenk dat je dan waarschijnlijk toch meer t-pins nodig hebt om de randen strak te krijgen.

Deze ultra fine blocking wires hebben we in twee versies: een "gewone" en een "super long" setje. De gewone set bevat 3 x6 pennen in drie lengtes: 90, 60, 30 cm. De Super Long set heeft 6 pennen van 170 cm.

Hoe werkt het?

In een andere blogpost schreef ik over de techniek van het blocken met een lace blocking kit. Het principe van blocken is precies hetzelfde met deze flexibele set. Je rijgt de pennen door de uiteinden van de sjaal en zet ze vast in de vorm die je wilt  hebben met T-Pins. Omdat deze pennen zo flexibel zijn kun je ze eigenlijk in elke vorm fixeren die je maar wilt. Je hoeft niet bang te zijn dat ze "knikken" of verbuigen want dat kan echt niet.

[caption id="attachment_194" align="aligncenter" width="550"]ultra fine lace blocking wires extreem buigzaam en flexibel[/caption]

En zelfs nadat ik deze pen gebogen had was er niets meer van te zien. Nog niet een klein knikje.

[caption id="attachment_195" align="aligncenter" width="550"]ultrafine lace blocking wires Ook na extreem buigen geen knik te zien[/caption]

 

Als voorbeeld heb ik de blauwe sjaal Jinni gebreid in Manos Lace opnieuw opgespannen. Dit is een grote sjaal met een rand die niet echt puntig is. Ik wilde deze sjaal dus mooi rond blocken.  Met deze dunne blocking wires had ik maar een paar spelden nodig om een mooie ronde rand te krijgen.

lace blocking wires

 

En hieronder een detail van de sjaal. Je ziet dat de pennen door alle steken van de onderrand zijn geregen. De steken en het patroon worden mooi gelijkmatig verdeeld over de pennen en blocken mooi strak met slechts enkele spelden.

voorbeeldblocking3

En natuurlijk kun je ook meer geschulpte randen hiermee blocken.

[caption id="attachment_214" align="aligncenter" width="500"]lace blocking wires foto: inspinknity[/caption]

Waarom is dit handig?

  • Een open deur: ronde randen kun je niet blocken met een rechte pen. (nogal wiedes)
  • Flexibel materiaal: je werkt de pen heel gemakkelijk door de uiteinden van de sjaal en je kunt alle mogelijke rondingen blocken en vastzetten.
  • Beter resultaat: na opspannen met blocking wires ziet je sjaal er mooier uit omdat het kantpatroon meer gelijkmatig opgespannen kan worden dan met spelden alleen.
  • Roestvrijstaal: er kan geen corrosie of roest vorming ontstaan aan de pennen.
  • Compact: gemakkelijk mee te nemen en op te bergen.

 

Wat vinden anderen ervan?

Knitters Review heeft deze blocking wires aan een test onderworpen. De algemene conclusie is dat het heel fijne dunne draden zijn die je gemakkelijk door je kantwerk heen kun rijgen zonder het fijne breiwerk te beschadigen. De flexibiliteit van de draden is een voordeel maar heeft ook een nadeel: het is moeilijk om een rechte rand te krijgen zonder heel veel T-pins erbij te gebruiken. Waarschijnlijk kun je daarvoor beter een rechte pen uit de andere blocking set gebruiken.

Deze wires zijn naar de mening van Knitters Review vooral geschikt voor ronde randen van bijvoorbeeld halfronde shawls en scalloped edgings, dus geschulpte randen. Als belangrijk voordeel van deze set noemen zij nog het formaat: je kunt deze set gemakkelijk meenemen in tegenstelling tot de non-flexibele pennen.

TheKnitGirlls hebben ook een set geprobeerd en laten zien hoe een ronde sjaal geblockt wordt met deze set.

Conclusie

De ultra fine blocking wires zijn zeer geschikt voor het blocken van kantsjaals met ronde randen.

Als je vaak grote sjaals breit is de Super Long set geschikt voor jou. Brei je vanalles wat dan is de "gewone" set goed.

Voor het blocken van rechte (kant)sjaals en sjaals van dikker garen zijn deze blocking wires minder geschikt.