Ja. Het. Moet. Proeflapjes breien. Niet iedereen vind het leuk maar 't is wel slim om te doen. Hoezo dan? Nou als je veel losser breit dat het patroon wordt je trui veel te groot. Brei je veel strakker dan past 'ie niet. In de praktijk valt het vaak wel een beetje mee maar toch is het slim om te swatchen, en zeker met Cumulus.

Hoe heb ik het gedaan?

Ik ben begonnen met de geadviseerde breinaald, 4 mm. Het Ridge patroon brei je heen en weer dus dat is makkelijk. Ik zet altijd iets meer steken op dan geadviseerd is voor 10x 10 cm, dat vind ik gemakkelijker meten. In dit geval 35 st. Hoeveel nld ik gebreid heb weet ik niet precies. De "row gauge", dus hoeveel naalden je in de hoogte breit vind ik nooit zo interessant, als je trui lang genoeg is stop je gewoon met breien. Ik legde het lapje plat neer zonder op te rekken en ging de steken tellen (met leesbril op en daglicht lamp erbij zal ik bekennen). Ik heb een handig telraam van Addi maar met een meetlint gaat het net zo goed.Dat leek wel aardig: 21 steken en 34 nld. Voor de zekerheid (ik brei meestal los en Cumulus is nogal uitrekkerig) ook een swatch met 3,5 mm gemaakt. Die werd vrij strak: 23 st op 38 nld

Wassen en opspannen

Vervolgens wil ik weten hoe het lapje zich gedraagt na wassen en opspannen. Ik blockte beide swatches vrij zacht, gewoon een beetje spanning erop zetten.


IMG_1891


Nadat alles droog was en de pennen en t-pins verwijderd waren had ik het volgende ontdekt: Geblocked: 4 mm: 18,5-19 st op 10 cm; 3,5 mm: 19-20 st op 10 cm.

Conclusie: Als ik met de 3,5 mm ga breien kom ik het dichtst bij de geadviseerde stekenverhouding van 20 steken op 10 cm.

Lees ook het artikel over de maat kiezen, daarin lees je waarom ik toch met een 4 mm ga breien.

Het kantpatroon

Het kantpatroon is een ander verhaal. Om te beginnen is het tellen van de steken (nog) lastiger. En omdat het kantpatroon voor de trui in het rond gebreid wordt moet je eigenlijk ook in het rond swatchen (je stekenverhouding kan anders zijn omdat je in het rond alleen recht breit en niet averecht). 

Je kunt je stekenverhouding in het rond checken door de muts te breien maar als je daar geen zin in hebt moet je misschien iets anders proberen. Zet dan bijvoorbeeld 70 of 80 steken op en brei in het rond. Bijvoorbeeld met de magic loop of op een korte rondbreinaald.

Ik heb zelf het kantpatroon plat gebreid op 3,5 mm. Dat vond ik niet "open" genoeg worden, dus ik ga de muts op 4 mm breien. Dan ga ik weer opmeten. Is dat toch te los (want in het rond) dan ga ik alsnog het kantpatroon van de  trui op 3,5 mm breien.