Een van de moeilijkste dingen vind ik altijd het kiezen van de maat. Ontwerpers gaan in hun maatvoering uit van standaard tabellen. Dat moet ook wel want het is natuurlijk onmogelijk om rekening te houden met alle variaties tussen mensen. Je kunt de maat dan ook het beste zien als een startpunt voor jouw trui.

Meten is weten

Begin met jezelf nauwkeurig op te meten. Of laat iemand anders het doen. Meet je borstomvang bij voorkeur met een goed passende bh aan.  Noteer dat. Kies de maat die het meest overeenkomt met jouw afmetingen. Niet alles zal kloppen, dat is niet zo erg. Je kunt later nog aanpassingen doen.

Ik heb helemaal geen standaard maat, hoe kies ik mijn maat?

Het Mithral patroon is gebaseerd op de borstomvang. Dit is natuurlijk een lastige want je kan een behoorlijke borstomvang hebben en een lange of korte rug, slanke of volle taille etc etc. En andersom. Het risico is dat je bijvoorbeeld met een volle D of E cup een veel te grote trui gaat breien als jouw andere maten (armen, schouderbreedte, taille) meer bij de kleinere borstomvang passen. Je zult het patroon dan moeten aanpassen.

Kies de maat die de meeste overeenkomsten geeft met jouw lichaamsafmetingen, vooral schouderwijdte en armomvang is dan belangrijk, die moet niet te strak worden. Kom je bij de onderdelen die je wilt wijzigen pas die dan aan. (meer steken meerderen voor de borstomvang of juist minder steken).

Het is dus afhankelijk van waar jouw maten anders zijn dan het patroon. Dit is geen gemakkelijke opgave. Soms helpt het als je de trui gaandeweg kunt passen (bij de Mithral  trui kan dat gelukkig, het is een vanaf -de-nek-naar-beneden -gebreide trui)

Wat is "ease" en wat heeft dat met mijn maat te maken?

Ease is het verschil tussen de afmetingen van het gebreide kledingstuk en jouw lichaamsafmetingen. Als het kledingstuk groter is dan jouw lichaam is er sprake van positive ease. Is het kledingstuk kleiner dan jouw lichaam is er negative ease. Je trui rekt iets mee en past dan precies. Als beide even groot zijn is er zero ease. Een beetje meer negative ease rondom de borst is vaak prima, terwijl veel negative ease rondom de mouwen vaak onwenselijk is omdat het onprettig strak gaat zitten.

De Mitrhal KAL is ontworpen om losjes te vallen, met ca 2,5 cm positive ease. Dat betekent bijvoorbeeld dat als jouw borstomvang 100 cm is je de maat 103,5 cm  zou kunnen kiezen( 3,5 cm positive ease). Een maat kleiner (98) betekent namelijk 5.5 cm negative ease. Hierin kun je nog wat spelen met jouw steekverhouding. Brei je veel losser dan het patroon aangeeft kun je wellicht maat 98 breien en kom je uit op zero ease.

Zelf heb ik borstomvang 97-98 cm. Brei ik maat 98 dan heb ik zero ease. Ik wil de trui graag wat losser hebben maar de maat groter is weer veel te groot voor mij. Ik kies ervoor om breinaalden 4 mm te gebruiken waarmee ik een steekverhouding van 18,5-19 steken heb gebreid (20 is geadviseerd). Het model wordt dan iets losser met wat positive ease. Hoop ik.

 

Wil je meer lezen over meten/maten/afmetingen en aanpassingen aan truien? In het boek Little Red the City van Ysolda lees je er alles over.