een Knit Along met Carol Feller wereldwol - 1 oktober 2015  Mithral kal Carol Feller


Introductie Carol Feller is een zeer bekende Ierse ontwerpster. Onder de naam Stolen Stitches publiceert zij haar breipatronen. Ook is ze een succesvolle brei-instructrice op craftsy.com. Meer dan 150.000 mensen hebben haar lessen online gevolgd. In 2013 was zij te gast op de Haak en Breidagen in Groningen waar ze diverse workshops heeft gegeven.

Carol organiseert ieder jaar een zeer populaire Sweater Knit Along (KAL).  De deelnemers breien samen aan een trui en leren onderwijl nieuwe technieken. Het mooie van deze KAL is dat je gebruik kunt maken van de online ondersteuning via het forum van Carol of de Wereldwol groep op Ravelry. Als het afmaken van projecten voor jou ook een probleem is (voor mij wel namelijk) dan is een KAL zeker iets voor jou! Samen breien geeft een extra “stok achter de deur” en het is leuk om elkaars vorderingen te zien. Je kunt elkaar helpen op het forum en eventuele problemen en oplossingen bespreken.

Ik ben super blij dat Carol dit jaar het prachtige Cumulus garen van Fyberpates heeft uitgekozen voor haar KAL. De trui die zij ontworpen heeft is de Mithral sweater, heerlijk licht maar verbazingwekkend warm om te dragen als het kouder wordt. Dit wordt een trui die je niet meer uit wilt doen. Cumulus is een alpaca-zijde mengsel. De geborstelde fluffy draad leent zich erg goed om op een wat dikkere naald te breien in een kantpatroon. Deze trui wordt vanaf de hals/nek naar beneden gebreid in het rond. De mouwkoppen worden gebreid mbv verkorte toeren (“set-in short row sleeves”).

Als je dit nog niet eerder hebt gedaan is het een leuke uitdaging om een nieuwe techniek te leren. De trui wordt gebreid in een eenvoudig kant patroon en het lichte A-lijn model staat veel mensen goed. Je kunt voor de hals kiezen uit verschillende opties. Op de foto zie je de trui met col afgebeeld.

In het patroon worden ook instructies gegeven voor een ronde hals.


Hoe werkt het?  

IMG_8234


Nadat je je hebt aangemeld voor de KAL en het patroon hebt gekocht bij Wereldwol ontvang je  van ons een code waarmee je het patroon via Ravelry kunt downloaden. Je ontvangt van ons een code waarmee je op Ravelry het patroon kunt downloaden. je ontvangt dan iedere twee (of drie) weken een deel van het patroon, een “aanwijzing”, via de email. Op het eind heb je dus een compleet patroon.  Dit patroon is in het Engels. Als je meedoet via Wereldwol ontvang je ook een Nederlandse vertaling.

We beginnen 1 oktober. 4 aanwijzingen (clues) Je breit de trui in gedeelten en je hebt telkens twee (of drie) weken de tijd om te breien voordat de volgende “aanwijzing “ komt. In totaal zijn er 4 aanwijzingen: 1 oktober: aanwijzing 1 15 oktober: aanwijzing  2 5 november: aanwijzing  3 19 november: aanwijzing 4 4 december: inzending van alle afgemaakte projecten. Bij iedere aanwijzing  ontvang je ook tips en ideeën van Carol om het patroon aan te passen naar jouw wensen.

Ondersteuning in de Ravelry-groep Carol heeft een eigen Ravelry groep  die speciaal over de Mithral KAL gaat. Carol zal zelf elke dag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en er zijn natuurlijk heel veel andere breisters die je kunnen helpen als iets niet duidelijk is. De voertaal is Engels. Liever in het Nederlands? Kom dan naar de nieuwe opgerichte Wereldwol groep op Ravelry. Daar is een Mithral Kal draadje  waar je je vragen kunt stellen en elkaar kunt helpen.  Dus: ben je nog geen Ravelry-lid ? Doe het dan snel want het is eenvoudig en gratis en vooral erg leuk! Lees hier hoe je lid kunt worden van Ravelry.

Bonus 

IMG_9434


Als je meedoet met deze KAL ontvang je als bonus dit leuke patroon van Mithral muts. Deze muts wordt gebreid in hetzelfde kantpatroon als de trui en is daarom een mooi project om je stekenverhouding te checken. Omdat we in het rond gaan breien is dat zeer aan te bevelen. En uiteindelijk hou je dus een leuke muts over aan je proeflapje :) Waarom meedoen?

  • Je breit een leuk model in heerlijk garen
  • Bonus patroon van de Mithral muts
  • Je leert nieuwe technieken
  • Ondersteuning in het Nederlands
  • Het is leuk om samen met anderen te breien
  • 10% korting op aanschaf Cumulus met code cumuluskal

Maten en materiaal

Maten maten behorende bij borstomvang 81.5 (89.5, 98, 103.5, 112, 120,128.5, 134, 142) cm. De trui mag ca 0-2.5 cm wijder vallen dan de werkelijke borstomvang (“positive ease").

Gebreide afmetingen Borstomvang: 81.5 (89.5, 98, 103.5, 112, 120, 128.5, 134, 142) cm het model op de foto draagt maat 89,5 cm met 2 cm extra wijdte en een col. Lengte: 67.5 (68.5, 70, 70.5, 72, 72.5, 73, 73.5, 74.5) cm

Stekenverhouding 20 st en 32 nld = 10 cm in Rigde patroon 19 st en 29 nld = 10 cm in Lace patroon 20 st en 40 nld = 10 cm in ribbelsteek (garter stitich) Dit garen heeft de neiging om na het breien en opspannen groter te worden. Brei daarom altijd een proeflapje (in het rond!). Was het en span het op. Neem eventueel een dunnere breinaald. Soms helpt het om breinaalden van ander materiaal te nemen, bijvoorbeeld metaal ipv bamboe.

Materiaal Garen Fyberspates Cumulus (74% Baby Suri Alpaca, 26 % Mulberry zijde; 150 mtr per 25 grams bol) voorbeeldtrui is kleur Slate (913) 6 ( 6, 7, 7, 7, 8, 8, 9, 9) bollen ZONDER col 7 (7, 7, 8, 8, 9, 9, 10, 10) bollen MET col breinaalden en overige

  • Rondbreinaald 4mm/80 cm
  • Rondbreinaald 4 mm/40 cm
  • sokkennaalden 4 mm/20 cm of langer  (of gebruik de Magic Loop methode voor de mouwen).

Gebruik altijd de maat breinaalden waarmee JIJ de juiste stekenverhouding  breit. Dat kan dikker of dunner zijn dan 4 mm. Iedere breister is uniek, brei daarom een proeflapje in het rond!

  • stopnaald, markeerringen, stekenhouder.