Je kunt tegenwoordig van allerlei merken korte rondbreinaalden kopen. Deze korte rondbreinaalden van 20 cm zijn erg handig als je kleine rondjes wilt breien. Ze worden veel gebruikt voor het breien van sokken en wanten/handschoenen. Maar ook voor boordjes zijn deze korte rondbreinaalden heel geschikt.

De rondbreinaalden die Wereldwol  in het assortiment heeft zijn 20 cm of 23 lang en verkijgbaar vanaf 2,0 mm.

Wil je direct zien hoe deze naalden eruit zien? Bekijk dan de video die ik maakte.

Breien met een korte rondbreinaald

Het breien op een korte rondbreinaald is niet anders dan op iedere andere rondbreinaald. Het grootste verschil is dat het naaldje (en de kabel) kort is waardoor je minder houvast hebt. Je moet echt even wennen als je met deze breinaalden gaat breien.

Je zet de steken op de normale manier op. Let erop dat de steken niet gedraaid zijn als je de laatste met de eerste steek gaat verbinden. Als je met sokkenwol een sok van maat 39 gaat breien zet je ca 60 steken op met naald 2,25 of 2,5 mm. Afhankelijk van hoe strak jij breit en hoe dun het garen is.

Brei altijd een proefstukje, het kan zijn dat je op een korte rondbreinaald strakker (of losser) breit dan anders. Markeer het begin van de ronde met een markeerring of draadje.

Voordelen

  • Het grote voordeel van breien op een rondbreinaald is dat je niet telkens van naald hoeft te wisselen zoals je dat op 3 of 4  "klassieke" sokkennaalden wel moet. Ook als je met de Magic Loop in het rond breit moet je van naald wisselen en de kabel "door" trekken. Met het breien op deze korte naalden is dat verleden tijd. Je breit gewoon door.
  • Je kunt ook steken meerderen (en minderen) mocht het patroon dat aangeven. Meestal is er voldoende ruimte op de naald voor (tijdelijk) wat meer steken. Minderen is altijd wat lastiger, dat lukt niet altijd. Dan moet je over op gewone sokkennaalden (of magic loop).
  • Je kunt een "traditionele" sok met hielflap breien maar ook andere hielen zijn mogelijk.  

Nadelen

  • Je moet aan deze naalden wennen. In het begin kun je wat last krijgen van verkrampte handen. Dit gaat (meestal) over weet ik uit ervaring.
  • Als je moet minderen voor de teen hou je te weinig steken over voor de korte rondbreinaald. Je moet dan de sok afmaken met gewone sokkennaalden of magic loop.
  • Als je een sok van de teen omhoog breit kun je de teen niet met een korte rondbreinaald breien. Er zijn wel alternatieve "tenen" ontwikkeld die je wel met een 20-23 cm breinaald kunt breien. 

Welke rondbreinaald kopen?

We hebben van drie merken korte rondbreinaalden te koop

.addi 20 cm rondbreinaald

Addi: normale punten, gladde naalden (vernikkeld), flexibele kabel,Totale lengte 20 cm, naalden 4.5 cm

chiaogoo 23 cm rondbreinaald

ChiaoGoo: scherpe punten, gladde naalden (geborsteld rvs), iets stuggere kabel, Totale lengte 23 cm (9 inch), naalden 5 cm 

Hiyahoya 23 cm rondbreinaald

HiyaHiya: (zeer) scherpe punten, gladde naalden (geborsteld RVS), Flexibele kabel. Totale lengte 23 cm (9 inch), naalden 4.5cm.

 

Conclusie

  • Scherpte van de naalden; HiyaHiya is net iets scherper dan Chiaogoo en Addi is het minst scherp.  Hou er rekening mee dat dunne naalden alijd scherp zullen zijn omdat ze zo dun zijn (extra scherp kan vervelend zijn: je steekt gemakkleijk door de draad heen )
  • Lengte van de punten; de punten van Chiaogoo zijn met 5 cm het langst.. Je hebt dan net iets meer houvast.
  • Flexibiliteit van de kabel; de HiyaHiya is het meest flexibel. De Chiaogoo kabel houdt z'n ronde vorm iets meer. Dat kan een voordeel zijn.
  • Totale lengte; de Addi naalden zijn het kortst. Als je ongeveer 60 steken op de naalden hebt met sokkengaren is het soms lastig om de steken op de naalden te houden, mede doordat de punten zo glad zijn. Voor mij is de deze korte lengte een nadeel.

 

Eindoordeel: Ik kies voor een 23 cm naald omdat je daar iets meer ruimte hebt.  Ik vind de iets langere naaldpunten prettiger in de hand liggen dan de korte.