Afgelopen week kreeg ik dit boek in handen. Aasa sallid, knitted shawls of Aasa Joelaid.

aasa sallid

Dit is het vierde boek over Estlands kant breien van de Estlandse uitgever Saara. De eerdere boeken gingen over de traditionele rechthoekige sjaals (2009), het tweede boek over driehoekige en vierkante sjaals (2011) en het derde boek bevatte de verzamelde breipatronen van Helga Ruutel(2013). Het eerste boek is momenteel in herdruk. Er zijn lang voor deze boeken natuurlijk al eerder boeken over Haapsalu kant verschenen (oa van Linda Elgas), maar dit zijn de moderne versies voor een groter publiek (in het Engels).

Deze boeken zijn zeer populair bij kantbreisters. Je kunt met de patronen namelijk je eigen sjaal samenstellen.

achtergrond

In dit boek zijn de breipatronen van Master Knitter Aasa Joelaid verzameld.

Deze vrouw heeft in haar hele leven inmiddels meer dan 1300 Haapsalu sjaals gebreid. Veelal naar eigen ontwerp en soms in combinatie met bestaande patronen en motieven.

Het breien van Estlandse (ook wel Haapsalu genoemd, naar de stad/regio in Estland) kantsjaals is een traditie die zeker twee eeuwen terug gaat.  De constructie van deze sjaals is typische voor Haapsalu en deze techniek wordt nog steeds doorgegeven aan jongere generaties. Met de publicatie van deze boeken in het Engels wordt de techniek gelukkig ook wereldwijd verspreid.

 

nupps hartjes

Een van de meest in het oog springende leukigheidjes in dit boek zijn de hartjes die gebreid worden uit twee Nupps. Deze Nupp kende ik nog niet en geeft een heel leuk effect. Zeker eentje om in een sjaal te verwerken.

Van oudsher werden nupps gebreid om de sjaal zwaarder te maken. De breisters werden betaald naar het gewicht van de sjaals en met het dunne garen wogen de sjaals natuurlijk niet zoveel. Om er meer gewicht aan te geven werden dus nupps gebreid. En dat ze ook een decoratief effect hebben is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

 

 

afbeeldingen en patronen

Er staan ruim 60 motieven in dit boek. Vergezeld van een foto van het gebreide voorbeeld en een telschema. Feitelijk heb je ook niet veel meer nodig om zelf je sjaal te kunnen ontwerpen. Voorin het boek staan de verschillende technieken uitgelegd met tekeningen. ook alle steken worden uitgebreid besproken.

Lelietjes van dalen, bloemen, diamant motieven en bijna allemaal bevatten ze Nupps. Er staan geen speciale patronen voor randen in dit boek. Aasa zelf breit meestal een eenvoudige rand en deze is ook in het boek opgenomen.

 

algemeen oordeel

Dit boek is een mooie uitbreiding op de andere Haapsalu boeken. Er staan veel nieuwe motieven in en de "hartjes nupp" is echt fantastisch. Als je op zoek bent naar een kant-en-klaar boek met recepten voor een complete Haapsalu sjaal dan is dit geen geschikt boek voor jou. Je moet echt zelf aan de slag met de patronen en bedenken/uitrekenen hoeveel steken je gaat opzetten en hoe vaak je het patroon gaat herhalen etc. etc.

In vergelijking met de eerste twee Haapsalu boeken staat er in dit boek minder achtergrondinformatie. Als je een traditionele Haapsalu sjaal wilt breien kun je beter de Haapsalu Scarf of Shawl (in herdruk) kopen.

Maar: wie zegt dat je een traditionele sjaal moet breien? Je kunt de motieven natuurlijk naar eigen smaak verwerken in jouw eigen ontwerp!

En dat is nou precies wat breien zo leuk maakt.

Aasa Sallid, knitted shawls of  of Aasa Joelaid, € 27,50

Haapsalu scarf €48,-