Ik krijg regelmatig de vraag wat "blocken" is en waarom je dat zou moeten doen.

In het kort gezegd is blocken het natmaken en opspannen van breiwerk in een bepaalde vorm. Door het water ontspannen de vezels zich en krijgen ze hun definitieve vorm. Dat water kan ook stoom zijn. Kantsjaals moet je altijd blocken. Dat is de enige manier om het kantpatroon te openen en ervoor te zorgen dat de randen niet omkrullen.

kantsjaal opspannen

Hoe block ik een kantsjaal?

Werk de losse eindjes nog niet weg, dat doe je na het opspannen.

Maak een lauwwarm sopje met Eucalan en laat je sjaal helemaal nat worden in dit sopje. Dit duurt minimaal 20 minuten. Zijde moet je niet te lang laten weken (max 15 min). Het kan zijn dat het garen nog verf afgeeft, dit is vrij normaal bij handgeverfde garens.

Pak je sjaal voorzichtig uit het sopje, spoelen hoeft niet als je Eucalan gebruikt. Druk voorzichtig het overtollige water eruit. NIET WRINGEN! Natte (wol) vezels zijn kwetsbaar. Leg je sjaal op een dikke handdoek en rol deze voorzichtig op. Druk op de handdoekrol  om het water uit de sjaal te drukken, ga er eventueel op staan.

Zorg dat je een schone ondergrond hebt. Een matras, een dikke handdoek, een stuk tapijt of foam of piepschuimboard. Let erop dat de spelden (T-pins) de ondergrond niet kunnen beschadigen. Je prikt snel een gat in je mooie antieke tafel.

Blocken met een lace blocking kit

blockit2

 

Een Lace Blocking Kit is handig. Vooral als je een sjaal met voornamelijk rechte randen wilt blocken.  Je hoeft dan niet meer in alle punten van de rand een speld te prikken. Bovendien worden de randen strakker en recht(er).

1. Rijg een lange pen door de bovenrand van de sjaal. Veel sjaals hebben een rand met gaatjes (yarnovers). Rijg de pen door alle gaatjes langs de bovenrand en sla er geen over (ja dat is best even een klusje).

[caption id="attachment_152" align="aligncenter" width="625"]lace sjaal blocken rijg de pen door de bovenrand van de sjaal[/caption]

Als de sjaal erg groot is kan het zijn dat je twee pennen moet gebruiken. Een ander optie is om de sjaal dubbel te vouwen en zo te blocken. De Muness sjaal wordt dubbel gevouwen om te blocken.

2 .Rijg nu de pennen door de uiterste punten van de zijranden van de sjaal. Doe dit zo dicht mogelijk bij de rand. Lees de blocking instructies in het patroon en bekijk de foto's hoe de sjaal eruit moet komen te zien. In deze instructie gaan we uit van een "perfecte" driehoek.

blocking3

3. Pak nu de meetlat en/of een meetlint en leg eerst de bovenrand recht. Pin de bovenrand vast volgens de afmetingen van het patroon. Gebruik hiervoor enkele T-Pins. Als je dezelfde steekverhouding hebt als het patroon aangeeft zou dit ongeveer overeen moeten komen. Als je een andere steekverhouding hebt gebreid of dikker/dunner garen hebt gebruikt dan zijn de verhoudingen anders geworden natuurlijk.

blocking 1

4. Pin nu de onderste punt van de sjaal vast volgens afmetingen uit het patroon. Gebruik je meetlat om de punt recht onder het midden vast te zetten. Spreid nu de sjaal een beetje uit en trek aan weerszijden de pennen aan.  Zet ook deze pennen vast met T-Pins.

TIP:Gebruik voldoende T-Pins om te voorkomen dat de pennen krom worden.

Als je volgens de afmetingen in het patroon hebt gebreid en opgespannen moet er nu een behoorlijke spanning op je sjaal staan. Als dat niet het geval is moet je de sjaal iets strakker opspannen door de pennen allemaal een stukje verder te trekken. Doe dit niet met bruut geweld want dan trekken je pennen krom en dat is niet de bedoeling. Bovendien zijn niet alle garens geschikt om keihard te blocken.

TIP: Brei een proeflapje en block het. Dan weet je hoe het garen en patroon zich "gedragen".

Hoe "hard" je een sjaal opspant is elke keer weer anders. Het hangt af van:

1)Het materiaal: wol kun je meestal vrij stevig blocken. Met korte vezels als cashmere en gladde vezels alpaca moet je voorzichtig zijn. Ook kun je met enkeldraads garen (zoals Malabrigo lace bijvoorbeeld) beter iets voorzichtiger zijn omdat dat garen minder sterk is dan een getwijnd garen. En dat geldt ook voor zeer dun garen.

2) Het kantpatroon: heb je een heel open kantpatroon en/of een "true lace" patroon dan moet je stevig blocken om het patroon zichtbaar te maken. Met een wat dichtere structuur hoef je vaak niet zo hard te blocken om het patroon te laten zien.

3) Zijde is een verhaal apart. Omdat dit een niet-elastische vezel is, kan het lastig zijn om een sjaal van 100% zijde mooi recht te blocken. Een belangrijk voordeel van zijde is wel dat de sjaals na blocken hun vorm vaak goed behouden.

Als je tevreden bent laat je je sjaal HELEMAAL drogen. Verwijder de pennen en de T-Pins en berg ze droog op. Werk de losse eindjes weg.

Tenslotte: Nog een paar opmerkingen over blocken van kantsjaals

Na verloop van tijd, door het dragen van een sjaal, gaan de meeste sjaals toch weer een beetje omkrullen. Vind je dit vervelend, block dan je sjaal opnieuw. Sommige garens hebben meerdere sessies nodig.

De hierboven beschreven methode is een "wet  block" methode. Er zijn ook andere manieren om breiwerk te blocken: met stoom, persen met strijkijzer en een natte doek, nat sprayen of bedekken met natte doeken. Voor lace sjaals geldt dat de hierboven beschreven methode de meest gebruikte en gangbare is.

Meer lezen over het blocken met een Blocking kit? Knitting daily heeft ook een duidelijk artikel geschreven met veel foto's.